Dela sidan på sociala medier

280 ton skräp fulspolas i toaletterna i Halmstad och Laholm varje år - bättre toalettvett krävs

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på bättre toalettvett och att sluta fulspola. Hushållspapper är ett exempel på vad som fulspolas och orsakar problem för avloppsreningsverken i Halmstad och Laholm.

Branschorganisationen Svenskt vatten har nyligen gjort en undersökninglänk till annan webbplats för att ta reda på vilka fultorkarvanor vi har i Sverige. I landets kommuner orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för reningsverken, pumpstationer och toaletten. Totalt spolades det i Halmstad och Laholm under 2016 ner 280 ton sådant som inte ska i toalettstolarna.

– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper, är tyvärr en vanlig fulspolning. Många känner dock inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, säger John Lindberg, gruppledare på Laholmsbuktens VA.

Okunskap och beteendeförändring

Ett stort toalettrelaterat problem i Sverige är att vi spolar ner en mängd saker som inte
hör hemma i våra toaletter. En situation som ligger bakom många fulspolningar
är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka”
oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Var tredje svensk
känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper
och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper
bland förbränningsbara sopor istället, men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg.

Rensgaller på Västra strandens avloppningsreningsverk

Kontakt

Laholmsbuktens VA
Box 246
301 06 Halmstad

Telefon: 035-13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se
Om webbplatsen

Organisationsnummer: 212000-1215
Bankgiro: 5168-9370
Postgiro: 640 71 72-3