Dela sidan på sociala medier

Beräkningsverktyg för vattensmarta

Laholmbuktens VA erbjuder en möjlighet för vattensmarta under att beräkna hur mycket regnvatten man kan samla upp och använda för att minska sin dricksvattenförbrukning.

Med verktyget kan du som kund själv testa och beräkna hur mycket vatten just du kan spara. Detta genom att samla upp och återanvända ditt regnvatten. Många tror att det behövs stora tunnor och tankar för att man ska kunna spara stora mängder dricksvatten, men det behöver inte vara sant. Även en liten tunna, som fylls varje gång det regnar, kan hjälpa till att spara stora mängder dricksvatten.

- Man kan spara spara dricksvatten genom att samla upp och återanvänd ditt regnvatten i större utsträkning än vad som görs idag. Med verktyget kan man beräkna hur mycket vatten det handlar om. Jättesmart tycker vi, säger Henrik Kjellgen, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA

Stora utmaningar

Verktyget är utvecklat av Olof Jonasson som arbetade i Australien som VA-ingenjör. Australien har stora utmaningar kring vattenresurser och att inte använda dricksvatten till gräsmattan eller att tvätta bilen med är en självklarhet. Nu arbetar Olof på Tyréns där han forsatt att utveckla verktyget. Laholmsbuktens VA har köpt in verktyget och erbjuder sina kunder möjlgheten till att vara ännu mer Vattensmarta.