Dela sidan på sociala medier

Bevattningsförbudet hävs i Halmstad och Laholm

Den senaste tidens nederbörd och en gynnsam prognos för vädret framåt gör att bevattningsförbudet hävs med omedelbart verkan.

Sommarens långvariga torka i kombination med höga temperaturer gjorde det extremt torrt i skog och mark i södra Halland. Även vattenproduktionen har varit väldigt hög under den varma sommaren. De senaste veckornas nederbörd gör dock att läget förbättrats avsevärt.

Bevattningsförbudet hävs i Halmstad och Laholm

Minskad vattenproduktion i kombination med senaste tidens nederbörd och för årstiden normala grundvattennivåer, gör att Laholmsbuktens VA häver bevattningsförbudet omedelbart.

− Vi ser att vattenproduktionen har minskat till följd av svalare temperaturer och nederbörd samt att antalet sommarboende och turister är färre. Grundvattennivåerna i de större kommunala vattentäkterna i Halmstad och Laholm är normala för årstiden. Med det som grund kan vi nu häva bevattningsförbudet, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på
Laholmsbuktens VA.

På grund av den extremt höga förbrukningen av dricksvatten infördes den 5 juni
bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vattenanvändningen var så stor att det inte fanns någon marginal för att hantera störningar eller
avbrott.

Smartare vattenanvändning gäller året om

Även om det inte längre är förbjudet att vattna med slang, så är det förstås värdefullt att inte slösa. Att samla regnvatten för bevattning är bra. Att vattna med kanna eller droppbevattning rekommenderas. Det är också bra att vattna tidig morgon eller sen kväll, så att största delen vatten kommer till nytta.

Spartipsen för smartare vattenanvändning gäller året runt. Ta till exempel en kortare dusch hellre än att bada, låt inte kranen rinna i onödan, ställ bringare i kylen för kallt dricksvatten, samla regnvatten för bevattning och använd snålspolande toaletter och munstycke på kranar och duschar.