Dela sidan på sociala medier

Bevattningsförbudet upphävs – men fortsätt vara vattensmart!

Efter det markanta väderomslaget och de senaste dagarnas regnande är nu dricksvattenproduktionen på normala nivåer igen. Därför häver Laholmsbuktens VA med omedelbar verkan det bevattningsförbud som gällt för Laholm och Halmstad sedan strax före midsommar.

När bevattningsförbudet infördes var förbrukningen av dricksvatten ohållbart hög och produktionen i vattenverken låg nära maxgränsen. Syftet med bevattningsförbudet var att undvika att kommunerna hamnade i akut dricksvattenbrist. Sedan förbudet infördes har produktionen minskat avsevärt och är nu på en för säsongen hållbar nivå. För närvarande bedöms det inte längre finnas någon risk för att användandet av dricksvatten medför några risker för produktionskapaciteten.

Använda vattnet klokt

Även om det nu inte längre råder några begränsningar för användandet av det kommunala dricksvattnet så uppmanar LBVA ändå till fortsatt vattensmart beteende och återhållsam användning av vatten.

– När vi nu ser att dricksvattenproduktionen ligger på normala och hållbara nivåer är det rimligt att häva förbudet. Våra invånare har hörsammat uppmaningen om att använda vattnet klokt och det vill jag tacka för, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Smartare vattenanvändning gäller året om

Även om det inte längre är förbjudet att vattna med slang, så är det förstås värdefullt att inte slösa. Att samla regnvatten för bevattning är bra. Att vattna med kanna eller droppbevattning rekommenderas. Det är också bra att vattna tidig morgon eller sen kväll, så att största delen vatten kommer till nytta.

Spartipsen för smartare vattenanvändning gäller året runt. Ta till exempel en kortare dusch hellre än att bada, låt inte kranen rinna i onödan, ställ bringare i kylen för kallt dricksvatten, samla regnvatten för bevattning och använd snålspolande toaletter och munstycke på kranar och duschar.