På grund av den extremt höga förbrukningen av dricksvatten infördes på tisdagen ett bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vattenverken förmår inte producera vatten i den omfattning som det går åt vilket leder till sämre tryck i ledningarna och en risk för att exempelvis räddningstjänsten står utan vatten för brandsläckning.
Förra årets bevattningsförbud infördes rekordtidigt och berodde på låga grundvattennivåer. I år är nivåerna i grundvattentäkterna normala för årstiden, men konsumtionen av dricksvatten är riskabelt hög.
– Trots att vi varit ute och uppmanat invånarna att spara vatten så ser vi på produktionssiffrorna att det inte hjälper. Därför utfärdas nu bevattningsförbudet, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.
De senaste veckorna har Laholmsbuktens VA producerat närmare 38 000
kubikmeter vatten per dygn. Det är nästan 10 miljoner liter vatten mer än under
förra sommaren – varje dygn.
– Vi kan inte ligga kvar på de här produktionsnivåerna utan att riskera att våra grundvattennivåer når botten i slutet av sommaren och då är vi tillbaka på ruta ett igen. Vi behöver komma tillbaka till förra årets fina siffror och då måste alla hjälpas åt. Det går inte att ha gröna gräsmattor mitt i en värmebölja, det tar för mycket av våra gemensamma resurser, säger Mattias Leijon.
Bevattningsförbudet som nu införs betyder att det blir förbjudet att använda vattenslang, spridare, högtryckstvätt eller på annat sätt nyttja dricksvatten i större mängd. Dricksvattnet ska prioriteras för mat, dryck och hygien.
– Vi har sett att trycket i våra ledningar sjunker på grund av den höga förbrukningen. Det utgör en samhällsfara eftersom räddningstjänsten kan få svårt med släckvatten vid bränder, samtidigt som det är eldningsförbud och extremt torrt ute, säger Mattias Leijon.
Vi följer vattenproduktionen regelbundet och visar ett diagram över hur mycket vatten som produceras i Halmstads och Laholms kommuner
Se även frågor och svar om bevattningsförbudet