Dela sidan på sociala medier

Definitiva provsar från Mellbystrand väntas på lördag
- kokningsrekommendation kvarstår

Den kokningsrekommendation som varit utfärdad i Mellbystrand efter torsdagens läcka kvarstår tills vidare. De preliminära provsvaren visar på tjänligt vatten, men innan rekommendationen upphävs måste lördagens avläsningen av vattenproverna ge definitiva besked på att det inte finns E.Coli-bakterier i vattnet.

- Vi beklagar det som har hänt och vet att en kokningsrekommendation alltid för med sig merjobb för de som drabbas, säger Henrik Kellgren, avdelningschef på Laholmsbuktens VA.

Under torsdagens lagningsarbete på Södra Strandvägen i Mellbystrand visade det sig att det fanns en liten risk att avloppsvatten nått dricksvattensystemet. Laholmsbuktens VA tog det säkra före det osäkra och utfärdade omedelbart en kokningsrekommendation för det berörda området.

Vattenprover togs och skickades till laboratorium för analys. De första provsvaren visar väldigt låg tillväxt av bakterier. Innan kokningsrekommendationen upphävs vill ansvariga dock veta vilken sorts bakterier det rör sig om.

- Det finns alltid bakterier i vattnet. Det som inte får finnas är E.Coli-bakterier. Eftersom de preliminära provsvaren vi fått inte kan ge oss besked om vilken sorts bakterier det rör sig om så måste vi vänta på lördagens svar, säger Henrik Kellgren.

Så fort provsvaren kommer från laboratoriet kommer mer information till de boende i Mellbystrand. Beredskapspersonal är i tjänst hela helgen.

Vattentankar

I området är drygt 2000 personer folkbokförda. Rekommendationen gäller endast väster om E6, från Gökvägen och Ejdervägen i söder till Videvägen och Kronovägen i norr. 

Det finns vattentankar på tre platser i Mellbystrand:

  • korsningen Måsvägen-Sjöfågelvägen.
  • Mellbystrandsskolan
  • Mellby Centers parkering

Det bästa är dock att de som har möjlighet att koka vattnet gör det, och sparar vattnet i tankarna till de som bäst behöver det.

Läs frågor och svar om kokningsrekommendation och E.Coli.

Information in English.

Läs mer om vattenläckorna som lett till misstankarna om otjänligt vatten.