Dela sidan på sociala medier

Din vattenanvändning spelar roll

Tack vare att boende i Halmstads och Laholms kommuner förra året minskade sin vattenanvändning i början av sommaren så behövdes inget bevattningsförbud utlysas i regionen. Däremot införde 42 kommuner bevattningsförbud och 21 kommuner uppmanade om att spara på vattnet på grund av ett ansträngt läge. Klimatförändringarna innebär att risken för vattenbrist ökar.

Den 22 mars infaller Världsvattendagen, FN:s dag för att lyfta betydelsen av vatten. Ett av budskapen från FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) är att det kommer krävas omfattande klimatanpassningar för att vi som samhälle ska kunna hantera de klimatförändringar som inte kan undvikas. En sådan anpassning är att minska vattenanvändningen – vårda vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel – så att vattnet kan användas av fler.

Vill öka kunskapen om vattnets värde

I Sverige gör vi i snitt av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. I Danmark och många andra länder i Europa är motsvarande siffra 100 liter.

– Vi jobbar för att öka kunskapen om vattnets värde och hur vi kan använda vatten på ett smartare sätt. En familj på fyra personer kan spara så mycket som 100 liter vatten per dag om de stänger av kranen medan de borstar tänderna, säger Mattias Hultin, produktionschef på Laholmsbuktens VA AB.

6 tips – så sparar du vatten i vardagen

  • Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills vattnet blir kallt
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna
  • Fyll disk- och tvättmaskinen helt (en halv maskin drar lika mycket vatten som en hel)
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Duscha i stället för att bada, ta kortare duschar och stäng av kranen när du tvålar in dig
  • Vattna trädgården sparsamt, morgon eller kväll och gärna med regnvatten

Världsvattendagen

Den 22 mars är det Världsvattendagen, som instiftats av FN 1992 för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och verka för hållbart hanterande av färskvatten. Årets tema för Världsvattendagen är grundvatten – att göra det osynliga synligt. Läs mer om Världsvattendagen på Svenskt Vatten hemsida här Länk till annan webbplats. och på worldwaterday.org Länk till annan webbplats..