Dela sidan på sociala medier

Dricksvattenproduktionen skenar iväg – alla uppmanas till återhållsamhet i förbrukningen

Dricksvattenproduktionen har de senaste veckorna skjutit ordentligt i höjden. En utveckling som är alarmerande och alla i Halmstads och Laholms kommuner uppmanas nu till återhållsam dricksvattenförbrukning. Alltså hitta tillbaka till förra årets goda beteende.

Som rapporterats under våren har grundvattennivåerna, som
förra året var oroväckande låga, återhämtat sig och är på normala nivåer. Efter
att förra året utfärdat ett bevattningsförbud redan 11 april så lyckades
invånarna i Halmstad och Laholm sänka och sedan hålla nere
dricksvattenproduktionen på en stabil nivå. Men sedan det fina vädrets intåg
för några veckor sedan har produktionen ökat väldigt mycket.

– När det är så här varmt och soligt under en längre tid, så är det normalt att behovet av vatten ökar. Min vädjan till alla är att använda det kommunala dricksvattnet förnuftigt och till exempel inte använda det för att bevattna gräsmattor eller fylla pooler. Även om gräsmattan ser vissen ut under en period, så kommer den att återhämta sig när det börjar regna igen, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Trots att grundvattennivåerna är normala för årstiden, så går det inte att på ett tryggt sätt varje dygn fortsätta att producera så mycket dricksvatten som nu. Vattenuttag ur varje enskild vattentäkt är dessutom reglerat enligt så kallad vattendom som talar om hur mycket som maximalt får tas ut.

Om dygnsproduktionen inte går ner tydligt den närmsta tiden, så kan det bli aktuellt att införa bevattningsförbud igen.
- Vi behöver hitta tillbaka till förra årets engagemang kring dricksvatten. Detta engagemang kommer att vara avgörande för en fortsatt smart och hållbar vattenanvändning, säger Mattias Leijon.

Den ökade dricksvattenproduktionen sammanfaller med det fina vädret. Men det kommer också signaler som gäller andra områden.

– Vi har fått en del klagomål om biltvättning hemma på uppfarten och detta är ju inte bra varken när man tänker ur vattensmart perspektiv eller ur ett miljöperspektiv. Giftiga tungmetaller och oljor rinner av bilen och vidare ut i naturen, vilket förstör miljön och påverkar badvattnet negativt. Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör vi flera vinster samtidigt, säger Jovanka Lazic, avdelningschef på miljöförvaltningen i Halmstads kommun.