Dela sidan på sociala medier

Förbrukningen av dricksvatten är hög men ännu inget bevattningsförbud

Vi har en fortsatt hög förbrukning av dricksvatten i Halmstads och Laholms kommuner men väderläget är med tanke på detta positivt. Vi kan också se att våra invånare och besökare bidrar med att vara vattensmarta. Fortsätt med det!

I dagsläget är det inte aktuellt med ett bevattningsförbud men LBVA följer förbrukningen timme för timme.

I ett längre perspektiv har vi dock brist på dricksvatten då vi de senaste åren haft dålig påfyllnad av vårt grundvatten. Det har helt enkelt regnat för lite.

—Det pågående uttaget av dricksvatten Länk till annan webbplats. gör att Laholmsbuktens VA:s vattenverk producerar för fullt. Produktionen av vatten sker fortfarande på marginalen och är väldigt sårbar om det sker större uttag för brandsläckning av räddningstjänsten, läckor eller driftstörningar på vattenverken. Laholmsbuktens VA går också ut med en extra uppmaning till våra kunder via SMS och e-post.

Vi märkte en viss förbättring under slutet på förra veckan så vi hoppas att fler av våra kunder och allmänheten fortsätter att vara vattensmarta. Vi har inte någon större buffert. I ett långsiktigt perspektiv måste det bli mer nederbörd så att det bildas mer grundvatten, säger Mattias Hultin, chef för driften på Laholmsbuktens VA.

Förnuftigt och vattensmart


Invånarna och våra besökare uppmanas att fortsätta vara vattensmarta. Vara återhållsamma och förnuftiga med sin dricksvattenförbrukning och genom att exempelvis inte vattna gräsmattan, inte låta kranen rinna i onödan. Ta korta duschar och stänga av vattnet i duschen medan man tvålar in sig. Tvätta bilen på anläggningar som återanvänder vattnet och när det regnar gärna se till att spara regnvatten och använda detta till exempelvis trädgårdsbevattning. Se tips hur du kan vara vattensmart Länk till annan webbplats..