Dela sidan på sociala medier

I Halmstad och Laholm "fulspolades" det förra året 297 ton skräp

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, dagen då sanitetsfrågor runtom i världen lyfts fram. Under 2017 avskildes det i Laholm och Halmstad nästan 300 ton sådant som inte ska slängas i toalettstolen. Vi måste alla bli bättre på toalettvett och sluta fulspola då det orsakar stora problem för avloppsreningsverken.

Ett stort toalettrelaterat problem i Sverige är att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i våra toaletter. En situation som ligger bakom många fulspolningar är att inte sällan är toalettpappret slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper - som sedan spolas ned i toaletten. Många känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

– Vi hoppas att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället, men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg gruppledare på Laholmsbuktens VA.

Onödig påfrestning

I landets kommuner orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för reningsverken, pumpstationer och toaletten. Halmstad och Laholm är inte förskonade från detta. Så mycket som 297 ton avskildes från Laholmsbuktens VA galler under 2017. Och många av dessa ton av papperstyper såsom hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, säger John Lindberg.