Dela sidan på sociala medier

Kokningsrekommendation i Mellbystrand

En kokningsrekommendation utfärdades under torsdagen för 1900 fastigheter i Mellbystrand. Rekommendationen införs eftersom det finns en liten risk att avloppsvatten har läckt in i dricksvattensystemet i samband med läckan på Södra Strandvägen under torsdagsmorgonen. Provtagning sker och kokningsrekommendationen utfärdas i förebyggande syfte.

Uppdaterad kl. 18:05

Läckan påverkade under morgonen vattenförsörjningen i delar av Laholms centralort, Mellbystrand och Skummeslöv och Våxtorp men medförde störningar även på andra håll.

Eftersom stora mängder vatten har läckt ut i hålet efter läckan på Södra Strandvägen i Mellbystrand, så har vatten även trängt in i avloppsledningarna.

Det har fått till följd att avloppsvatten svämmat över, och i värsta fall kan avloppsvatten ha blandats med dricksvattnet. Eftersom det finns en liten risk att dricksvattnet kan ha påverkats så utfärdas en kokningsrekommendation för Mellbystrand.

Läs vanliga frågor och svar om kokningsrekommendation här.

Avgränsat område

I området är drygt 2000 personer folkbokförda. Rekommendationen gäller endast väster om E6, från Gökvägen och Ejdervägen i söder till Videvägen och Kronovägen i norr.

Tidigare har Vallbergavägen nämnts som gräns i söder, men avgränsningen har kunnat göras norrut, vid Gökvägen och Ejdervägen.

Vattentankar

Det finns vattentankar på tre platser i Mellbystrand:

  • korsningen Måsvägen-Sjöfågelvägen.
  • Mellbystrandsskolan
  • Mellby Centers parkering

Det bästa är dock att de som har möjlighet att koka vattnet gör det, och sparar vattnet i tankarna till de som bäst behöver det.

Vad händer nu?

Laholmsbuktens VA inleder i förebyggande syfte en renspolning av ledningsnätet för att få bort eventuella bakterier.

Vattenprover körs till laboratorium för snabbanalys, och preliminära svar väntas under fredagen.