Dela sidan på sociala medier

Misstänkt utsläpp i Halmstad

Den biologiska reningen på Västra strandens avloppsreningsverk slogs tillfälligt ut under torsdagen. Ett misstänkt utsläpp någonstans i östra delarna av Halmstad nådde reningsverket kl. 11, men ännu vet man inte var och hur utsläppet nått ledningsnätet.

Utsläppet, som misstänks komma från en industri, nådde Västra stranden under förmiddagen på torsdagen. De pumpar som tillför syre till det biologiska reningssteget på verket gick på maxkapacitet, men trots allt var det biologiska steget i stort sett utslaget ända fram till kl. 03 på fredagsmorgonen.

-I ett så här stort verk krävs det mycket för att slå ut reningssteget, och eftersom det var näst intill utslaget under så pass lång tid så tyder allt på att utsläppet varit stort, säger Marie Gunnarsson, miljö- och processingenjör vid Laholmsbuktens VA.

Händelsen är anmäld till miljö- och hälsoskyddskontoret, som nästa vecka kommer att undersöka saken närmare.

-Vi tror inte att det är ett giftigt ämne som släppts ut. Vårt biologiska steg återhämtade sig igen, och det hade det förmodligen inte gjort om det rört sig om ett toxiskt ämne, säger Marie Gunnarsson.