Dela sidan på sociala medier

”Nya” Ängstorps avloppsreningsverk invigd

Tidigare idag var det återinvigning av Ängstorps avloppsreningsverk. Medverkade och talade om arbetsprocessen som tog sin start redan 2006 gjorde representanter från ägarkommunerna Laholm och Båstad samt representanter för Laholmsbuktens VA  och entreprenörer.

Renoveringen innebär att avloppsreningsverken Hedhuset i Skummeslöv och Öringe har stängts ner. På sikt stängs även Veinge ner. I stället hanterar Ängstorps avloppsreningsverk nu avloppet från både Båstad och Laholm. Ombyggnationen medför även ny överföringsledning mellan Hedhuset och Ängstorp samt två pumpstationer.
– Den stora vinsten med utbyggnaden är den nu dubblerade effektiviteten som gynnar både samhällsnyttan och miljön. Vi har skapat förutsättningar för en expansion när det gäller industri och samhällsutbyggnader, säger tekniske koordinatorn Michael Carlsson som projektlett ombyggnationen.

Minskad miljöbelastning
Ombyggnationen innebär även effektivisering som innebär en minskad miljöbelastning. Michael Carlsson förklarar vad man gjort;
– Vi har installerat biogas i stället för olja. Bättre utnyttjande av volymer för biologisk behandling och ett bättre utnyttjande av kemikaliedoseringar genom en förfinad styrning.

Läs mer om ombyggnationen av Ängstorps avloppsreningsverk

Anders Ekström på Veolia tillsammans med Laholmsbuktens VA Mattias Leijon och Michael Carlsson