Dela sidan på sociala medier

Regn bidrar till att minska vattenförbrukningen i Halmstad

De senaste dagarnas regn gör att vattenförbrukningen nu är nere på normala nivåer igen. Regnet, i kombination med att många sommarboende återvänder hem, gör att risken för restriktioner är borta.

-Vi ser nu att vattnet räcker till igen. Det är färre som använder stora mängder vatten, och vi blir färre i kommunen, säger Jan-Åke Hansson, tf VA-chef vid Laholmsbuktens VA.

Det var för två veckor sedan läget blev kritiskt i Halmstad. Det varma och torra vädret gjorde att vattenförbrukningen sköt i höjden och Laholmsbuktens VA, som är den förvaltning som ansvarar för VA-verksamheten i Halmstads och Laholms kommuner, gick ut med en vädjan till Halmstadborna att spara vatten.

-Tyvärr såg vi ingen större skillnad i förbrukningen efter det, så vi var förberedda på att införa bevattningsförbud. Men så kom regnet och då vände det, säger Jan-Åke Hansson.

Att Halmstads befolkning växer sommartid finns det kapacitet för. Problemen uppstår när många använder mycket mer vatten än normalt och till exempel vattnar gräs och växter med vattenslang, eller fyller på sina pooler.

-Trots att vattenverken runt om i kommunen går på max, så hinner de inte producera lika mycket vatten som förbrukas och då sjunker nivåerna i våra reservoarer, säger Jan-Åke Hansson.