Dela sidan på sociala medier

Sportkläder läcker silver

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan".

Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav. Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.
- Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i
miljön och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa
kläder, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Utvecklingen åt fel håll

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret
samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande
organismer. Antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver till reningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder ökar alltid mängden silver till reningsverken - dessa kläder driver alltså på utvecklingen åt precis fel håll.

Nya tvättråd för sportkläder

Med anledning av analysresultaten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för
sportkläder som behandlats med silver. Silvret ska inte finnas i avloppsvattnet. Därför har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd. Man föreslår att kläder med silver tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är förstås att låta bli att köpa kläder med silver. Det är enklare och bättre för miljön.
- Vi ska alltid arbeta för att ta bort föroreningarna vid källan, därför måste handeln redan nu börja med att fasa ut alla sina silverbehandlade textilier - det är en fråga om en hållbar framtid, säger Anders Finnson.

Anmäler butiker

Butiker som säljer kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, är skyldiga enligt lag
att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport Länk till annan webbplats. framgår att flera butiker
slarvar med märkningen.