Dela sidan på sociala medier

Unikt avtal ger UV-ljus på vattenverken

Laholmsbuktens VA har nu tecknat ett avtal om UV-ljus till vattenverken i Halmstad och Laholm. UV-ljus är en mikrobiologisk barriär som tar bort vissa bakterier innan vattnet når ledningsnätet och konsumenterna.

Det handlar om ett ramavtal som tecknats med en leverantör, som ska förse tolv vattenverk med UV-ljus.

Laholmsbuktens VA valde att teckna just ett ramavtal för att inte behöva genomgå tidskrävande upphandlingar varje år, något som verkar vara ovanligt.

- Vi har inte hört talas om någon annan va-verksamhet som har testat den här typen av arbetssätt, säger projektledare Naser Adibi.

Fördelarna med ett ramavtal är flera

  • Vi får aggregat som uppfyller kraven
  • Vi får ett och samma fabrikat
  • Vi får ett bra serviceavtal

En gemensam projektgrupp inom LBVA har tagit fram en genomarbetad teknisk beskrivning inför upphandlingen, som vanns av Christian Berner AB i Göteborg.

Tre aggregat redan installerade

Redan innan ramavtalet tecknades fanns mikrobiologiska barriärer på plats på tre vattenverk; Getinge, Fotstad och Kvibille.

Det berodde på ett akut behov av aggregat i efterspelet av översvämningarna i Halmstads kommun i augusti. E.coli-bakterier hittades i ledningssystemet och för att få bukt med bakterierna och kunna upphäva den kokningsrekommendation som utfärdats så beställdes UV-ljus.

Övriga tolv aggregat ska enligt planen finnas på plats inom tre år.