Dela sidan på sociala medier

Välj biltvätten istället - en stor besparing för miljön

I Sverige ”fultvättar” vi våra bilar 20 miljoner gånger varje år. Det innebär en årlig kostnad som vi skjuter över till naturen på minst 4 miljarder kronor. Många tror att de sparar pengar genom att tvätta själva hemma på garageuppfarten eller gatan, men i själva verket flyttas kostnaden till vår omgivande miljö, eftersom miljögifterna vi tvättar av bilarna utan rening rinner ut i våra vattendrag, sjöar och hav.

– Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kr till naturen, istället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar.  Ingen kan göra allt men alla kan göra något - att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat oljerester och tungmetaller och om dessa spolas rakt ut i naturen är det precis lika illa som om du tvättar bilen på närmsta badstrand eller i din favoritsjö. Om alla som tvättar sin bil på gatan istället åker till en biltvätt, gör de med andra ord stor skillnad för både vårt vatten och kommande generationer.

Stora Biltvättarhelgen 2015

För att uppmärksamma svenska folket om vikten att tvätta sin bil rätt arrangerar Mitt Vatten, Sveriges 290 kommuner för rent vatten, Stora Biltvättarhelgen den 25-26 april 2015. Tanken är att inspirera allmänheten till att tvätta rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats. För mer info se www.mittvatten.selänk till annan webbplats.

Passa på att tvätta bilen rätt i helgen - många biltvättar har speciella erbjudande den 25-26 april.

Kontakt

Laholmsbuktens VA AB
Box 149
301 04 Halmstad

Telefon: 035-13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se
Om webbplatsen

Organisationsnummer: 559227-1752
Bankgiro: 5423-8837
Postgiro: 95 94 10-2