Dela sidan på sociala medier

Världstoalettdagen - med fokus på bättre toalettvett

Vi måste alla bli bättre på toalettvett och sluta fulspola då det orsakar stora problem för avloppsreningsverken. Den 19 november är FN:s världstoalettdag - dagen då just den här typen sanitetsfrågor runtom i världen lyfts fram.

Runt om i hela Sveriges kommuner orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för våra reningsverk, pumpstationer och toaletten. Halmstad och Laholm är tyvärr inget undantag. Årligen avskiljs nästan 300 från Laholmsbuktens VA galler. Och många av dessa ton är av papperstyper såsom hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper.
– Det är bara toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och är därför det enda pappret som ska spolas ner. All annan form av papper är en väldigt onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader. Genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får man många att ändra sitt beteende, säger Emma Johansson, miljö/processingenjör på Laholmsbuktens VA.

Stopp och översvämningar
En situation som ligger bakom många fulspolningar är att inte sällan är toalettpappret slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper - som sedan spolas ned i toaletten. Många känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten Länk till annan webbplats., där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.