Dela sidan på sociala medier

Världstoalettdagen - öppna hus på avloppreningsverken på Västra Stranden och Ängstorp

19 november varje år är det internationella världstoalettdagen Länk till annan webbplats. med fokus på globala sanitetsfrågor. I Sverige har vi gott om toaletter men vi behöver få bättre toalettvett och sluta fulspola 7 000 ton skräp varje år och mängder med kemikalier. Merparten av invånarna tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt men det hamnar årligen över 200 ton skräp i Laholms och Halmstads avlopp. Laholmsbuktens VA uppmärksammar detta genom att öppna upp avloppreningsverken på Västra Stranden i Halmstad och Ängstorp i Laholm.

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Ändå behandlar vi i alltför hög utsträckning våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops. Anledningen till att många använder toaletten som papperskorg är lättja eller okunskap om hur skräpet tas om hand. Läs gärna mer om detta i vett och etikett för ditt avlopp Länk till annan webbplats.
– Halmstadborna och laholmarna är varmt välkomna ner till avloppsreningsverken för att se på anläggningarna och ställa frågor till oss om vår verksamhet. Vi kommer att ha guidade turer under dagen. Kom och ta chansen och se hur vi tar hand om ditt spillvatten, hur reningsprocessens olika steg fungerar och hur vi sedan tar hand om slammet för att kunna återföra det till naturen i ett fungerande kretslopp som en del i vårt arbete för hållbara vattentjänster, säger Mattias Hultin, avdelningschef på LBVA.