Dela sidan på sociala medier

Världsvattendagen - dagen då vatten lyfts fram

På söndag 22 mars är det globala världsvattendagen. Dagen då vatten i alla dess former lyfts fram. I Halmstad och Laholm är dricksvattensituationen just nu är i ett normalläge. Men att höja vattnets värde pågår hela tiden – en del av Laholmsbukten VA:s arbete att bli mer vattensmarta är införandet av vattenambassadörer.

Vattenambassadörerna på LBVA är de medarbetare som dels aktivt använder och sprider innebörden av behovet av att vara vattensmart i sin vardag och internt jobbar på ett drivande sätt med bolagets vattensmarta lösningar.

– Vi ansvarar ju för den allmänna vatten- och avloppsförsörjningen i våra kommuner. Något vi gör utifrån ett hållbart vattentjänst-perspektiv och det är självklart för oss att gå i bräschen och vara förbilder. Att vi nu har vattenambassadörer är ett led i detta, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på LBVA.

Ständigt pågående arbete

Hösten, men framförallt senaste månadernas idoga regnande har fyllt på de kommunala grundvattenmagasinen. Det i kombination med en förbrukning som är normal eller till och med låg då den är på samma nivå som 2018 trots att bägge kommunerna har vuxit, gör att dricksvattensituationen just nu är i ett normalläge. Men att höja vattnets värde är ett ständigt pågående arbete då det handlar om en beteendeförändring. Att få människor i vardagen ta vattensmarta beslut.
– Vi måste alla tänka hållbart kring vår dricksvattenanvändning. Så vi skapar oss ett bättre långsiktigt utgångsläge för våra barns och barnbarns skull, säger Emma Johansson vattenambassadörer på LBVA.

Laholmsbuktens VA hade 22 mars planerat att vara på plats på Hallarna och Maxi Flygstaden i Halmstad samt på Maxi i Mellbystrand, men har under rådande omständigheter med Corona-viruset valt att ställa in detta besök.