Dela sidan på sociala medier

Värna om miljön när du tvättar bilen

När du tvättar din bil hemma på gatan så rinner en stor mängd olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rakt ut i närmaste vattendrag, sjö eller hav. Värna om miljön och tvätta bilen på en biltvättsanläggning där du inte tvättar bilen med dricksvatten.

15 miljoner biltvättar sker varje år i Sverige på våra gator. En stor mängd olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav och det är svårt för naturen att bryta ner dessa ämnen.

Vem vill tvätta bilen med det viktigaste livsmedel vi har?

I en fordonstvätt separeras vattnet från olja och giftiga partiklar som hanteras i separata reningsverk, cirka 80 procent av vattnet kan återanvändas. Här använder du inte dricksvatten när du tvättar bilen. Tänk på att dricksvatten är ett livsmedel – det viktigaste livsmedel vi har.

När du tvättar bilen i ”gör det själv-tvättar” så är det viktigt att välja miljömärkta bilvårdsprodukter som till exempel Svanen eller Bra Miljöval.

Använd rätt vatten till rätt sak!

Laholmsbuktens VA arbetar för en hållbar framtid med rent dricksvatten och bidrar till friska hav och vattendrag för nuvarande och kommande generationer. Var med och bidra du också. Använd rätt vatten till rätt sak. Det är fett lätt att göra rätt när du ska tvätta bilen!

Läs mer om Biltvättarhelg 24-25 april 2021 - Svenskt Vatten Länk till annan webbplats.