Dela sidan på sociala medier

Vattenbesparingarna ger effekt men nu börjar utmaningen

De senaste siffrorna visar att vi lyckats sänka dricksvattenproduktionen med 17 procent i Laholm och Halmstad. Men nu börjar semesterperioden då vattenkonsumtionen brukar öka, vilket gör att risken för vattenbrist inte är över trots goda resultat.

Laholmsbuktens VA:s mål är att minska dricksvattenproduktionen med 20 procent, jämfört med medelproduktionen förra året (33 700 kubikmeter). Nås målet är bedömningen att vi klarar vattenförsörjningen under sommaren. De senaste siffrorna visar att vi nu har minskat produktionen med 17 procent.
- Det är ett väldigt glädjande resultat. Det visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom att tänka efter när det kommer till vattenanvändning, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA. De senaste veckornas regn gör gott för växtligheten men ger ingen påfyllnad av grundvattnet. Ökande nivåer i vattentäkterna väntas inte förrän tidigast i höst, under förutsättning att det då kommer nederbörd.

Fortsatta besparingar viktiga i sommar

Utmaningen framåt är att användningen av dricksvatten brukar öka i juli månad. Det beror dels på att fler bor i och besöker Laholm och Halmstad under sommarmånaderna, och dels på att man ofta gör av med mer vatten när det är varmt och man är ledig.
- Att hushållen fortsätter att spara vatten även under semestern är jätteviktigt. Vi arbetar också för att nå våra tillfälliga besökare och boende genom både riktad och allmän information. Vi har fått många goda exempel på spartips från allmänheten, exempelvis samlar många upp vatten i duschen i väntan på varmvatten för att sedan kunna återanvända detta, säger Mattias Leijon.

Goda exempel

Även de kommunala verksamheterna Länk till annan webbplats. arbetar för att minska sin dricksvattenanvändning. Servicekontoret i Halmstads kommun har ändrat sina städ- och diskrutiner och hemvårdsförvaltningen, med Halmstads kommuns största bilpark, tvättar inte längre bilarna annat än i undantagsfall. Offentliga myndigheter och det privata näringslivet kan också göra förändringar som ger positiva resultat. Av det dricksvatten som används så svarar näringslivet och offentliga verksamheter för 37 procent.