Dela sidan på sociala medier

Tvätta inte bilen på gatan

Biltvättning som sker på gatan gör din bil ren, samtidigt som mängder av olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i våra känsliga sjöar och vattendrag.

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan och bidrar till att cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.

Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten Länk till annan webbplats. poängterar att fultvättar framför allt skapar lokala vattenmiljöproblem.

- Vill du värna din närmaste badsjö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i närmaste sjö vilket förstås påverkar vattenmiljön där. Att låta bli att tvätta bilen hemma på gatan tillhör de miljöfrågor som alla bilägare kan ta tag i, säger Anders Finnson.

Om det är långt till närmsta biltvätt så passa på att tvätta bilen när du gör andra ärenden i din närmaste tätort. Om inte ens det är möjligt är rådet att tvätta bilen på en gräsplätt - och då alltid ha miljömärkt avfettningsmedel och såpa.

Källa: Svensk Vatten