Dela sidan på sociala medier

Kalk i vatten

Kalkbeläggningar uppstår när vattnet är mineralrikt och innehåller mycket kalcium och magnesium. Beläggningarna är en reaktion som uppstår när mineralerna kommer i kontakt med varmt vatten.

Till de södra delarna av Laholms kommun levereras ett mer mineralrikt (hårdare) vatten. Ett hårdare vatten kan ge kalkbeläggningar på olika ytor.

Städa bort fläckarna

Vårt bästa tips för att mota bort kalkfläckar är ättika. Blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten samt några droppar diskmedel. Häll blandningen i en blomspruta och använd på fläckade ytor. Blandningen fungerar även utmärkt som fönsterputs.

Glasytor: Om du har fläckar på glasytor som fönster, duschvägg:

  • blöt ned ytan
  • skrapa rent med "hällskrapa"
  • putsa rent med ättikslösningen
  • torka torrt med en mikrofiberduk

Rostfria ytor, tvättställ i porslin: Spraya ättikslösningen på ytan och låt det verka en stund. Gnugga rent och torka torrt med en mikrofiberduk.

Avkalka dina apparater

Om du har problem med kalkbeläggningar i dina apparater, börja med att titta på vad tillverkarna rekommenderar. Du behöver kanske ställa in maskinen eller avkalka oftare. Ska du byta ut en apparat så var noga med att se över leverantörens rekommendationer för vattenkvaliteten. Några exempel på hur du kan avkalka med ättiklösning:

Kaffebryggare & vattenkokare: Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i bryggaren/kokaren. Kör igenom hälften av blandningen (vattenkokaren kör du utan stopp) och stäng av. Vänta 10 minuter. Starta bryggaren/kokaren igen och låt resten av blandningen koka igenom. Efter detta kokar du igenom bryggaren med rent vatten 3-4 gånger för att få bort all ättikssmak.

Tvättmaskin: Häll cirka 3 dl ättika i tvättmedelsfacket. Kör sedan maskinen på 60–90 grader.