Ordlista
Här hittar du förklaringar för olika begrepp inom området vatten och avlopp som ofta kallas VA.
Ett standardavtal, där en tjänst levereras för viss tid eller tills vidare. Avtalet som regelmässigt är upprättat av leverantören är ofta standardiserat och kunden har ingen eller ringa möjlighet att påverka innehållet. Kunden kallas ofta abonnent.
ABVA står för Allmänna bestämmelser för användande av kommunens allmänna vatten- och avlopps-anläggning. En lokal föreskrift som reglerar ansvar för anslutning till och användning av den allmänna VA-anläggningen. Läs mer om ABVA här.
En VA-anläggning där kommunen tillhandahåller vattentjänster enligt vattentjänstlagen. VA-anläggningen består till exempel av vattenverk, reningsverk och ledningar före fastighetens förbindelsepunkt.
Ett standardavtal, där en tjänst levereras för viss tid eller tills vidare. Avtalet som regelmässigt är upprättat av leverantören är ofta standardiserat och kunden har ingen eller ringa möjlighet att påverka innehållet. Kunden kallas ofta abonnent.
Engångsavgift för inkoppling till allmänt dricksvatten, spillvatten respektive dagvatten. Avgiften baseras på byggnader, fastighetens storlek och nytta. När en fastighet ligger inom ett verksamhetsområde måste fastighetsägaren betala en avgift. Den här avgiften kallas för anläggningsavgift och den måste fastighetsägaren betala oavsett om vattentjänsten används eller inte.
Anläggning där spillvatten renas, anordningen består av tekniker för mekanisk, biologisk och kemisk rening. Vår professionella personal ser till att reningsverken får tillsyn och service.
Avgift som faktureras vid vattenavstängning när fastighetsägare inte har betalt fakturan.
En ventil som bara tillåter flöde i en riktning. Till exempel en ventil som hindrar avloppsvatten att rinna tillbaka in i huset.
Bakvattenskydd kyddar mot översvämningar. Vid kraftiga regn kan de allmänna avloppsledningarna bli överfulla. Om ditt hus har en källare finns det risk för att avloppsvatten tränger upp i till exempel en golvbrunn och orsakar översvämning. Ett sätt att skydda sig är att montera in ett bakvattenskydd. Anordningen monteras i en särskild brunn utanför huset.
Fastighet som är bebyggd eller enligt beviljat bygglov avses att bebyggas för bostads-ändamål. Med bostadsfastighet jämställs även fastighet som avses att bebyggas för vissa andra ändamål där lokalytan är det viktigaste sett från användarsynpunkt. Exempelvis kontor, butiker, utbildning, sjukvård, småindustri med mera.
Den periodiska avgiften som innefattar två fasta avgifter samt en rörlig avgift.
Bruttoareaenhet, används för beräkning av anläggningsavgift (gäller lokal för annat än privat boende).
Bräddning innebär utsläpp av dagvatten och orenat spillvatten till närmaste vattendrag. Bräddning sker när en ledning blir överbelastad, exempelvis vid extrema regnmängder.
Tillstånd som behövs för att bland annat bygga eller installera VA-system, såsom brunnar, pumpstationer eller rörledningar.
En tillfällig anslutning till ledningsnätet som kopplas bort efter byggnationen är klar.
Ett större avloppssystem som samlar och transporterar avloppsvatten från flera hushåll eller industrier till ett reningsverk.
I taxan delas dagvatten upp i dagvatten fastighet och dagvatten gata. Dagvatten är vatten som rinner från tak, gator och andra hårdgjorda ytor vid regn eller snösmältning. Det vatten som samlas när det regnar leds bort i ett separat ledningssystem. Det är för att inte belasta avloppsreningsverken och riskera översvämningar. Vattnet kan ledas bort på två sätt i öppna (diken) eller i slutna system (ledningar). Läs mer om dagvatten här.
Kallvatten för hushållsändamål. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Läs mer om dricksvatten här.
Anläggningar som tar upp råvatten från en vattentäkt, och sedan renar och distribuerar dricksvatten till användare.
Används för pumpning av dagvatten och dräneringsvatten.
Vatten som samlas upp under markytan och leds bort, exempelvis vid dränering av husgrunder.
Bostadsenhet för permanentboende, som taxeras som småhus, det vill säga villor, radhus och kedjehus.
En privat anläggning utanför vårt verksamhetsområde för dricksvatten, spillvatten eller dagvatten, exempelvis borrad brunn.
En av de två fasta avgifterna i brukningstaxan. En fast avgift per tjänst som ska täcka kostnader för bland annat planering, kundregister och debitering.
Markyta med eller utan byggnad som Lantmäteriet avgränsat i fastighetsregistret.
Fastighetsägare/fastighetsinnehavare
Med fastighetsägare/fastighetsinnehavare avses i vattentjänstlagen (2006:412), och i ABVA ägare av fastighet inom VA-anläggningens verksamhetsområde. Enligt vattentjänstlagen jämställs fastighetsägare, arrendator och tomträttshavare.
Anordning som används för att avskilja fett i spillvattnet innan avledning till allmänt ledningsnät. Anläggningar där fettavskiljare ska vara installerade är exempelvis livsmedelsindustrier, bageri, restauranger, caféer, gatukök, pizzeria. Läs mer om fettavskiljare här. Öppnas i nytt fönster.
Processen att avlägsna partiklar och föroreningar från vatten genom att leda det genom ett filtermaterial.
Hur mycket vatten eller avloppsvatten som flödar genom ett system, vilket är viktigt för att optimera drift och underhåll.
Bostadsenhet med minst tre lägenheter.
Bostadsenhet som inte är inrättat för helårsboende. Byggnad som taxerats som småhus och som är ansedd att användas som tillfällig bostad under semester och fritid (och inte nyttjas som permanentboende).
En del av brukningsavgiften i VA-taxan. En rörlig förbrukningsavgift per levererad kubikmeter vatten som täcker rörliga kostnader, produktions- och distributionskostnader, reningskostnader för vatten och spillvatten och kapital- och underhållskostnader.
Den punkt som utgör den juridiska gränsen mellan fastighetsägarens och VA-huvudmannens ansvarsområden. Den placeras oftast cirka 0,5 meter utanför tomtgräns.
med minst tre lägenheter.
Ämnen som förorenar vattenkällor och kan vara skadliga för miljön och människors hälsa.
VA-anläggning som är gemensam för två eller flera fastigheter. Det ska finnas ett lantmäteribeslut kring fastigheternas rättigheter och skyldigheter kring anläggningen.
Vatten som finns under jordens yta och som kan tas upp genom brunnar.
De stora vatten- eller avloppsrören som transporterar vatten eller avloppsvatten till och från olika delar av ett system.
Den som äger och driver allmän VA-anläggning. I Halmstad är det Halmstads kommun som är VA-huvudman men driften är delegerad till Laholmsbuktens VA (LBVA). I Laholm är det Laholms kommun som är VA-huvudman men driften är även här delegerad till LBVA.
Avser fastighetsägare som har ett abonnemang eller köper en tjänst. Kunderna benämns även som abonnenter.
Vatten som använts vid kylning till exempel i en industriprocess.
Vattentjänstlagen - Lag om allmänna vattentjänster.
Rörsystem som används för att transportera vatten eller avloppsvatten från en plats till en annan.
Lokalt omhändertagande av dagvatten, vilket innebär att dagvattnet tas omhand av fastighetsägaren, så nära källan som möjligt.
Fastighetsägarens pump, som möjliggör anslutning till högre liggande ledning i ett Lätt Trycksatt Avloppssystem. Ett LTA-system består av små pumpenheter, ofta en per fastighet, som i de flesta fall placeras inne på fastigheten i anslutning till den bebyggelse som ska betjänas av systemet.
Instans som prövar VA-ärenden.
Anordning som används för att avskilja oljor och fetter i spillvattnet och infiltrering eller vid avledning till det allmänna VA-ledningsnätet. Anläggningar där oljeavskiljare ska vara installerad är exempelvis verkstäder, biltvättar eller andra verksamheter med oljehantering. Läs mer om oljeavskiljare.
Används för att transportera vatten eller avloppsvatten i rörsystem när det inte kan flöda med gravitation.
Sammanslutning (förening) av fastigheter som har gemensam rätt till mark och som har gemensamt ansvar för utförande och drift av gemensamhetsanläggning.
Avgift kan faktureras för framdragning av servisledning. Den ledning som går mellan huvudledningen i gatan och in till fastigheten. Förbindelsepunkten är gränsen mellan den allmänna delen och fastighetens VA-installation.
Del av anläggningsavgiften. Den del av anläggningsavgiften som gäller framdragning av servisledningar till förbindelsepunkten för fastigheten.
Huvudmannens ventil för att stänga eller öppna flödet av dricksvatten i servisledning, till en fastighet.
Ett juridiskt begrepp som ger rätt att på visst sätt nyttja annans fastighet. T.ex. rätt till att lägga ned och underhålla VA-ledningar på annans fastighet. Servitutsavtal upprättas skriftligen mellan avtalsparterna. Servitutsavtalet ska sedan skrivas in hos Lantmäteriet så att det finns dokumenterat i fastighetsregistret och att det sedan följer fastigheten.
Slam är en blandning av upplöst toalettpapper, bajs, matrester, bakterier och kemikalier. Exempel på kemikalier som används på reningsverket är järnsulfat för att fälla ut fosfor och polymerer för att få partiklar att sjunka till botten eller för att lättare avskilja vattnet ur slammet. Läs mer om hur avloppsvatten renas här.
Processer för att ta hand om och behandla slam från reningsverk, vilket kan inkludera deponering, förbränning eller användning som gödningsmedel.
Spillvatten eller hushållsspillvatten är förorenat vatten från bad, disk, tvätt och toalett. Förorenat vatten kan vara kan vara skadliga för miljön och människors hälsa.
En anordning som mer eller mindre automatiskt sprutar vatten för att släcka en uppkommen brand i en fastighet.
Brunn som kan finnas vid lågt liggande garage och källartrappor.
Enligt vattentjänstlagen är kommunen skyldig att ta ut den faktiska kostnaden för utbyggnaden av allmänt VA. Det ska dock vara särskilda skäl för att kostnaderna är högre än normalt och det kallas då särtaxa.
Den del av anläggningsavgiften som baseras på tomtytan för fastigheten. Tomtyteavgiften beräknas utifrån fastighetens areal enligt förrättningskarta, nybyggnadskarta eller annan godkänd karta. Tomtyteavgiften ska bidra till att täcka kostnaden för det lokala ledningsnätet.
En ledning som är ansluten till en pump.
System där spillvatten inte kan avledas med självfall utan måste pumpas vidare.
Kontroll som visar att ledningarna är täta.
Vanlig förkortning för vatten och avlopp.
Vattenverk, avloppsreningsverk, ledningsnät, reservoarer och pumpstationer samt andra delar som krävs för att VA-systemet ska fungera.
Exemeplvis brunn, anordning för LOD, dräneringspump, backventil, ventiler runt vattenmätare.
Den som äger den allmänna VA-anläggningen.
Ledningar och VA-anordningar på fastighetens sida om förbindelsepunkten.
Du som äger en fastighet inom beslutat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är en del av vad som kallas för ett VA-kollektiv, kollektivet finansierar vårt gemensamma vatten och avloppssystem genom att betala en VA-taxa. Alla kunder/abonnenter som ingår i ett VA-verksamhetsområde har anslutits genom avtal.
Benämning för taxeföreskrifter inklusive avgift. Avgiften finansierar den allmänna VA-verksamheten, det vill säga kostnaderna för att producera och distribuera dricksvatten samt transportera och rena avloppsvatten och täcka investeringar i den allmänna VA-anläggningen. VA-taxan som innehåller både anläggnings- och brukningsavgift beslutas av kommunfullmäktige.
En mätare som installeras av huvudmannen för att mäta vattenförbrukningen.
Leverans av dricksvatten som är lämpligt för normal hushållsanvändning samt bortledande av spillvatten och dagvatten. Det finns tre olika vattentjänster:
1. Leverera dricksvatten (rent vatten som vi kan dricka direkt ut kranen).
2. Avleda och rena spillvatten (förorenat vatten från hushåll, företag).
3. Avleda dagvatten (tillfälligt rinnande vatten till exempel regnvatten)
Lag om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412). Vattentjänstlagens regler syftar till att säkerställa att vatten- och avloppförsörjning ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön.
Ett verksamhetsområde kan innefatta en eller flera VA-tjänster. Inom verksamhetsområdet har kommunen skyldighet att bygga ut ledningsnätet så att alla fastigheter får tillgång till de beslutade tjänsterna. Utbyggnaderna ska trygga en långsiktigt hållbar lösning och uppfylla krav på miljö- och hälsoskydd. Det är kommunen som beslutar om verksamhetsområdet för allmän VA-anläggning och var gränserna ska dras. Beslutet ska visa vilka fastigheter som ingår i området. Om en samfällighet ingår i verksamhetsområdet, får några fastigheter i samfälligheten bara uteslutas om det finns synnerliga skäl.
Ett skydd för att förhindra att vatten rinner tillbaka till det allmänna VA-nätet. Kallas även backventil vid vattenledning. Läs mer om återströmningskydd här. Öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad: