Avgifter för vatten och avlopp
VA-taxan beslutas utifrån självkostnadsprincipen. Små kommuner har ofta lite högre VA-taxa och det beror bland annat på att avstånd, topografi, befolkningstäthet och typ av bebyggelse påverkar kostnaderna för vattentjänster.
VA-verksamheten är inte vinstdrivande
VA-verksamheten får inte drivas så att den totalt sett ger en väsentlig vinst. Avgifterna får inte överskrida de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva verksamheten på ett hållbart sätt.
När vi räknar fram taxorna så utgår vi från att avgifterna ska täcka produktions- och distributionskostnader, reningskostnad för både vatten och spillvatten, kapital- och underhållskostnader av ledningsnät, vattenverk, avloppsreningsverk och pumpstationer. Även planering, abonnentregister och debitering ingår i kostnaderna.
Hur finansieras VA-verksamheten?
Kommunernas VA-verksamhet finansieras av VA-kollektivet (abonnenterna) inte med skattemdel. Vatten- och avloppstaxan ska täcka kostnader för dricksvattenförsörjning och avloppshantering. Taxan består av två delar:
- Anläggningsavgiften, som bekostar utbyggnaden av ledningsnätet fram till och förbi din fastighet. Avgiften ska också täcka kostnaden för själva arbetet vid tomtgränsen samt en del av kostnaderna för utbyggnad av avloppsreningsverk, vattenverk, huvudledningar.
- Brukningsavgiften, som ska täcka kostnader för drift, underhåll och förnyelse av vatten- och avloppsanläggningarna.
Uppdaterad: