Dela sidan på sociala medier

Läckande vattenledningar

En vattenläcka kan vara svår att upptäcka och kan bli mycket kostsam. Därför bör du som fastighetsägare kontrollera dina vattenledningar med jämna mellanrum. Cirka 15% av dricksvattnet kommer inte fram till kundernas vattenmätare.

Akut vattenläcka i fastigheten

Vid en akut synlig vattenläcka, stäng av inkommande vatten med ventilerna vid vattenmätaren. Kontakta en rörmokare för att få hjälp att laga läckan.

Så kan du upptäcka en vattenläcka

  • Se till att alla kranar i huset är stängda. Kontrollera vattenmätaren. Om den rör sig och/eller du hör ett tydligt susande så innebär det att det finns en läcka någonstans.
  • Stäng ventilerna vid vattenmätaren. Om susandet upphör eller om vattenmätaren står still innebär det att läckan finns inne i fastigheten (d.v.s. efter vattenmätaren). Glöm inte att kontrollera toaletter, disk- och tvättmaskiner, avhärdningsfilter och varmvattenberedare när du letar efter läckaget.
  • Om susandet inte upphör när du vrider av ventilerna betyder det att läckan kan finnas innan vattenmätaren. Kontakta oss omgående så kan vi tillsammans kontrollera ledningarna både innan och efter din förbindelsepunkt, vilken normalt är belägen vid din tomtgräns. Tänk på att du kan bli skyldig att betala för vatten som runnit bort om läckan är efter förbindelsepunkten men innan vattenmätaren.
  • Om det finns risk för vattenskada, fotografera gärna så snart som möjligt för att visa omfattningen av läckaget.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag om det blivit vattenskada.

Kontakt

Laholmsbuktens VA AB
Box 149
301 04 Halmstad

Telefon: 035-13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se
Om webbplatsen

Organisationsnummer: 559227-1752
Bankgiro: 5168-9370
Postgiro: 640 71 72-3