-
Vad är en vattenmätare?
Vattenförbrukning mäts genom en vattenmätare. Den sitter på ledningen som går in i fastigheten, och mäter det vatten som förbrukas i hushållet.
-
Godkänd plats för vattenmätare
Alla som har en vattenmätare ska ha en godkänd plats för mätaren. Tänk på att den ska sitta på en frostfri plats för att undvika att vattnet i ledningarna fryser och orsakar läckor. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta LBVA på 035-13 70 00 eller direkt@halmstad.se.
-
Avläsning av vattenmätare
Vattenförbrukning mäts genom en vattenmätare. Den sitter på ledningen som går in i fastigheten, och mäter det vatten som förbrukas i hushållet. För de fastigheter som har en villamätare byter vi vattenmätaren var tionde till tolfte år. Övriga vattenmätare byts vart femte år.Alla som har en vattenmätare ska ha en godkänd plats för mätaren. Har du frågor om din faktura eller avläsning av vattenmätare är du alltid välkommen att kontakta oss på 010-164 60 00 kl. 09-15 eller avlasning@lbva.se.
-
Byte av vattenmätare
För att säkerställa att din vattenmätare fungerar som den ska byter vi ut den ungefär vart tionde år. När det är dags att byta din vattenmätare får du ett brev från oss. Innan bytet måste du kontrollera att mätaren är lätt åtkomlig och att avstängningsventiler fungerar. Mätarbytet kostar inget.
-
Innan mätarbytet
Vattenmätaren ska sitta i en konsol och ha en avstängningsventil såväl före som efter mätaren. Saknas konsol behöver du installera en innan vi kan sätta upp den nya mätaren. Kontakta en rörläggare för arbetet med att sätta upp en konsol. Tänk på att mätaren ska vara lätt åtkomlig. Det är viktigt att du kontrollerar att ventilerna fungerar innan mätarbytet. Dessa måste fungera dels för att du som fastighetsägare ska kunna stänga av vattnet vid en eventuell vattenläcka, dels för att vi enkelt ska kunna byta din vattenmätare. De flesta försäkringsbolag kräver också att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.Vattenmätaren ska vara lätt att komma åt. Inbyggda eller blockerade mätare måste göras åtkomliga för vår personal vid mätarbyte.
-
Boka om tiden för mätarbyte
Om inte tiden passar måste du boka om eller av tiden senast klockan 12 vardagen före bokat besök. Följ instruktionerna i brevet, eller kontakta oss på 035-13 70 00 eller direkt@halmstad.se.Om du inte är hemma vid tiden för mätarbytet debiteras du en kostnad för förgävesbesök, enligt gällande VA-taxa. Detsamma gäller om vi av andra skäl inte kan byta vattenmätaren, till exempel om du inte har fungerande avstängningsventiler eller mätaren inte är åtkomlig.
-
Hur går ett mätarbyte till?
- Kontrollera att ventilerna fungerar innan den bokade tiden. Om ventilerna går trögt eller inte stänger, kontakta en rörläggare för åtgärd. Plocka undan kring vattenmätaren.
- Laholmsbuktens VAs personal kommer alltid i vita bilar märkta med Laholmsbuktes VA och bär legitimation. Mätarbytet tar oftast kortare än 15 min.
- Mätaren byts. Den nya mätaren ska sitta mellan 7-10 år.
-
Efter mätarbytet
Vid byte av en gammal vattenmätare till en ny kan det ibland uppstå oljud. Det beror på att den nya mätaren har en inbyggd backventil. Utan backventil kan ljudet fortplanta sig in till grannen och vidare för att så småningom ebba ut. Hela ledningsnätet fungerar då som en stor stötdämpare. Med en backventil stannar tryckstöten kvar i fastigheten. Det finns tryckstötsdämpare i handeln som man kan låta montera in. Denna åtgärd får fastighetsägaren själv ordna och bekosta.Kondens och imma
Efter bytet kan det uppstå kondens, vattendroppar, utanpå eller i själva mätaren. Detta är normalt och försvinner av sig självt efter ett tag. Kondens är vanligt om det är varmt ute eller om du har mätaren i ett varmt rum, till exempel ett pannrum. Kondens och imma bildas om temperaturerna är väldigt olika. Det finns alltid vatten i mätaren, men om mätaren är varm och det strömmar kallt vatten genom den är det extra vanligt med kondens och imma.
-
Ditt ansvar som fastighetsägare
Som fastighetsägare ansvarar du för att vårda vattenmätaren.Det innebär bland annat att skydda den mot frost och påverkan, samt mot återströmning av varmvatten och annan skadlig värmepåverkan. Anslutningar av ventiler och rör skall vara i bra skick och skötas. Om vattenmätaren inte sköts kan du som fastighetsägare bli ersättningsskyldig för kostnaden för att åtgärda eller byta mätaren.Fastighetsägarens ansvar är reglerat i vattentjänstlagen.Vid väsentliga brister kan Laholmsbuktens VA neka en fastighet att vara kopplad till VA-ledningsnätet. Om en skada på fastighetens VA-installation uppstår vid mätarbyte så är det fastighetsägaren som ansvarar för åtgärd och kostnader.
-
Så kontrollerar du dina avstängningsventiler
Stäng ventilen innan mätaren (mellan mätaren och förbindelsepunkten) och öppna en kran. Om mätaren står stilla (kugghjulet inte snurrar) och inget vatten rinner fungerar ventilen. Kontrollera även att ventilen efter mätaren fungerar.Det finns ett antal olika avstängningsventiler till vattenmätare. Om du har en avstängningsventil med svart ratt märkt LK580, så måste den bytas innan det är dags för mätarbytet då den inte längre är godkänd.
-
Hur åtgärdar jag brister i min VA-installation?
Kontakta en rörläggare om du behöver åtgärda brister på din VA-installation, till exempel byta ventiler. Laholmsbuktens VA samverkar oftast med rörläggaren och utför mätarbytet vid samma tillfälle som bristerna åtgärdas.Vattenmätaren ska placeras enligt svensk standard. Mätaren monteras i horisontell fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler.Huvudmannen (kommunen) tillhandahåller och äger vattenmätaren. Fastighetsägaren är skyldig att vårda vattenmätaren samt se till att den är lätt åtkomlig för avläsning, kontroll och byte.Vattenmätarkonsol, avstängningsventiler med kopplingar före och efter vattenmätaren samt kontrollerbart återsugningsskydd (backventil) är fastighetsägarens egendom. Backventilen skall uppfylla kraven enligt SS-EN 1717, och placeras på ledningen efter B-ventilen.Mätaren får inte byggas in. Tung utrustning får inte heller placeras framför den.Mätaren ska placeras så att den skyddas mot frysning, värmepåverkan och yttre åverkan. Väggparti och golv bör tåla spill och läckage av vatten. Utrymmet bör vara väl ventilerat för att undvika fukt- och mögelskador. Om vattenanslutningen till mätaren är större än 50 millimeter bör golvbrunn finnas.
-
Uppsättning av vattenmätare
Uppsättning av vattenmätare görs av personal från Laholmsbuktens VA. Innan vattenmätaren kan monteras ska fastighetsägaren sätta upp vattenmätarkonsol, avstängningsventiler med kopplingar före och efter vattenmätaren samt backventil.Om detta inte är korrekt monterat när mätartekniker från Laholmsbuktens VA kommer ut för att sätta upp mätaren kan fastighetsägaren bli debiterad för så kallat ”förgävesbesök” enligt gällande VA-taxa.Vattenmätarens placering ska godkännas av Laholmsbuktens VA. Vattenmätaren måste vara monterad vid slutbesiktning.
-
Måste jag ha mätarkonsol?
Ja. För att kunna utföra bytet effektivt skall mätaren sitta i en konsol.
-
Mätaren är inbyggd. Byter ni mätaren ändå?
Nej. Mätaren skall vara lätt tillgänglig vid bytet och får inte byggas in.
-
Måste båda ventilerna fungera vid vattenmätaren?
Ja, för din säkerhet och för att bytet skall gå så bra som möjligt skall det finnas två ventiler i mätarkonsol.
-
Det finns bara en ventil efter mätaren, men ni kan väl stänga i gatan?
Nej. Det skall finnas två ventiler vid mätarplatsen med konsol.