Om vatten och avlopp
Vi har ett livsviktigt uppdrag. Rent vatten är livsavgörande för naturen och är människans viktigaste livsmedel. Genom århundraden har Sverige utvecklat ett avancerat system för att säkra tillgången till rent vatten och för att hantera avlopp på ett hållbart sätt.
I Halmstad och Laholms kommuner kommer dricksvattnet ursprungligen från grundvattnet. Att ta dricksvatten från grundvatten är en process som involverar flera steg. Så här ser processen ut:
1. Källans upptäckt och kartläggning
Innan vi kan börja ta dricksvatten från grundvatten måste vi först hitta källorna till vatten. Detta görs genom geologiska studier och hydrogeologisk kartläggning för att identifiera områden där grundvatten är tillgängligt och av tillräcklig kvalitet för dricksvattenändamål.
Nästa steg är att borra brunnar ner i marken för att nå grundvattenlagren. Brunnen placeras vanligtvis på platser där grundvattennivån är tillräckligt hög för att enkelt kunna nås och där vattnet är rent och fritt från föroreningar. Brunnsdjupet kan variera beroende på geologiska förhållanden och behovet av vattenförsörjning.
3. Vattenprovtagning och analys
Innan grundvattnet tas i bruk för dricksvattenändamål, tas prov av vattnet för att analysera kvaliteten. Detta inkluderar tester för att upptäcka föroreningar som bakterier, tungmetaller, kemikalier och andra potentiellt skadliga ämnen. Resultaten av testerna avgör om vattnet är lämpligt att dricka och använda.
4. Vattenrening och behandling
Om vattnet innehåller föroreningar eller avvikelser från dricksvattenstandarder, måste det renas och behandlas för att säkerställa att det att det inte finns några risker med att dricka vattnet.
5. Distribution till konsumenter
Efter att vattnet har renats och uppfyller alla kvalitetsstandarder distribueras det till konsumenter genom ett nätverk av rörledningar och vattenförsörjningssystem.
För att säkerställa att dricksvattenförsörjningen förblir säker och tillförlitlig, måste grundvattensystemet regelbundet övervakas och underhållas. Detta innebär att kontinuerligt testa vattenkvaliteten, inspektera och underhålla brunnar och vattenledningar samt vidta åtgärder för att förebygga förorening och förlust av vatten.
Du kan ansluta din fastighet till:
Vatten (dricksvatten), avlopp (spillvatten) och dagvatten (tak- och dränvatten).
Anslutningen är beroende på om fastigheten finns inom eller utanför verksamhetsområdet för vatten- och avloppsförsörjning. Ett verksamhetsområde är ett avgränsat område där vatten- och avloppsförsörjningen ska ske genom allmänna VA-anläggningar. Där det redan finns ett utbyggt vatten- och avloppsnät eller ligger i ett område som är för utbyggnad.
Dricksvatten
I Halmstads och Laholms kommuner kommer dricksvattnet från grundvatten. I genomsnitt använder en person 140 liter dricksvatten varje dygn.
Dagvatten
Via diken, dammar och ledningar rinner dagvatten vidare till sjöar, hav eller vattendrag.
Avloppsvatten
Spillvatten och dagvatten kallas ofta tillsammans för avloppsvatten. Spillvatten är det orenade vattnet som kommer från hushållen.
Uppdaterad: