Våra reningsverk
LBVA har total 13 avloppreningsverk. De två största är Västra stranden i Halmstad och Ängstorp i Laholm.
Allt du spolar ner i ditt avlopp tas omhand vid något av våra 13 avloppsreningsverk. Det vatten som vi smutsar ner kommer går efter rening tillbaka ut i kretsloppet och används igen.
Det du spolar ner påverkar reningsprocessen
Reningsprocessen påverkas av det som spolas ner i avloppet. Om du spolar ner skräp och miljöfarliga ämnen i toaletten försvårar det för reningsprocessen. Skräpet kan också orsaka stopp hemma hos dig eller i avloppsnätet på väg till reningsverket.
Västra standens reningsverk
Västra strandens avloppsreningsverk renar avloppsvatten från Halmstads tätort och mindre, närliggande orter som Trönninge, Eldsberga, Påarp-Laxvik och Gullbranna i söder samt Görvik-Sandhamn, Frösakull och Tylösand i väster. Skedala, Holm och Kvibille ingår också i detta område. Här sker en mekanisk grovrensning av det obehandlade avloppsvattnet.
Det skräp och smuts som hamnar i det så kallade gallerrenset transporteras till en förbränningsanläggning. Tyngre partiklar som sand och grus avskiljs i ett sandfång. Sanden tvättas för att sedan återanvändas som utfyllnadsmaterial. Fett avskiljs i sandfånget och transporteras vidare till en förbränningsanläggning.
Det renade vattnet leds vidare till det biologiska steget. Här renas det från kväve och fosfor och det sker en nedbrytning av organiskt material. Det biologiskt renade vattnet leds vidare till den kemiska reningen som består av flotationsbassänger. Den kemiska reningen är bara i full drift om den biologiska fosforavskiljningen inte uppnått önskat resultat. Avslutningsvis leds vattnet genom ett dammsystem och sedan vidare till en mätstation innan det leds ut i Nissan.
Vid Västra strandens avloppsreningsverk tar vi hand om slam från alla kommunens övriga reningsverk och dessutom från privata anläggningar (till exempel trekammarbrunnar). Detta slam behandlas tillsammans med slammet från Västra Strandens reningsverk i en rötkammare.
Ängstorps reningsverk
Ängstorps avloppsreningsverk renar avloppsvatten från Laholms tätort och orterna Mellbystrand, Skummeslövsstrand, Båstad, Hasslöv, Veinge, Öringe, Genevad, Lilla Tjärby, Våxtorp, Ränneslöv, Vallberga samt Ysby samhälle.
Här sker en mekanisk grovrensning av obehandlade avloppsvatten från hushåll och även en del större verksamheter Det så kallade gallerrenset transporteras till en förbränningsanläggning. Tyngre partiklar som sand och grus avskiljs i ett sandfång. Sanden tvättas för att sedan återanvändas som utfyllnadsmaterial. Fett avskiljs i sandfånget och transporteras vidare till en förbränningsanläggning.
Det renade vattnet leds vidare till det biologiska steget, med kväveavskiljning samt nedbrytning av organiskt material. Det biologiskt renade vattnet leds vidare till den kemiska reningen, där vi tillsätter kemikalier för att avskilja fosfor. Avslutningsvis leds det renade vattnet ut i Lagan.
Vid Ängstorps avloppsreningsverk tar vi också emot slam från alla kommunens mindre reningsverk och dessutom från privata anläggningar (till exempel trekammarbrunnar). Detta slam behandlas tillsammans med slammet från Ängstorps reningsverk i rötkammare.
Miljörapporter 2023
Uppdaterad: