Dricksvatten - vårt viktigaste livsmedel
Text
Den största mängden vatten på jorden utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten. Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten som finns i glaciärer, sjöar och vattendrag och en tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ner genom jordlagren. I Halmstads och Laholms kommuner kommer dricksvattnet från grundvattnet.
I genomsnitt använder vi 140 liter dricksvatten per person och dygn. Det motsvarar cirka 50 000 liter (50 kubikmeter) per person och år. Den största delen av vattenförbrukningen går till personlig hygien. För en dusch på fem minuter används mellan 45 och 60 liter varmvatten.
Daglig vattenförbrukning per person
Personlig hygien: 60 liter
Toalettspolning: 30 liter
Disk: 15 liter
Tvätt: 15 liter
Mat och dryck: 10 liter
Övrigt: 10 liter
Vad kostar dricksvattnet?
En liter kranvatten i Sverige kostar i snitt 4 öre. I det priset ingår produktion och distribution – men också skydd av vattentäkter, hantering av dagvatten och rening av avloppsvatten. Priset varierar i olika kommunerna beroende på olika förutsättningar.
Dricksvattenkvalitet
I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vatten direkt ur kranen utan att bli sjuka. Vi vill inte heller att dricksvattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Därför finns det kvalitetskriterier som vattnet måste uppfylla för att vara godkänt som dricksvatten. Du kan läsa mer om detta hos Livsmedelverket som fastställer kriterierna.
Uppdaterad: