Dela sidan på sociala medier

Vattenmätare

Vattenförbrukning mäts genom en vattenmätare. Den sitter på ledningen som går in i fastigheten, och mäter det vatten som hushållet använder. För de fastigheter som har den vanligaste storleken på mätare byter vi vattenmätaren med 10-12 årsintervaller. Övriga vattenmätare, till exempel för industrier byts vart femte år.

Alla som har en vattenmätare ska ha en godkänd plats för mätaren. Tänk på att den ska sitta på en frostfri plats för att undvika att vattnet i ledningarna fryser och orsakar läckor.

Vattenmätaren ska sitta i en konsol och ha en avstängningsventil både före och efter mätaren. Dessa måste fungera dels för att du som fastighetsägare ska kunna stänga av vattnet vid en eventuell vattenläcka, dels för att vi enkelt ska kunna byta din vattenmätare. De flesta försäkringsbolag kräver också att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.

Inbyggda eller blockerade mätare måste vara lätta att komma åt vid till exempel byten av mätaren. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss Länk till annan webbplats..

Se även de vanligaste frågorna och svaren om vattenmätare.